Vertaling Film What is Mindfulness

Wat is mindfulness? (vrije vertaling van het interview met Jon Kabat-Zinn)

Mindfulness is een manier om contact te maken met je leven. Er is niet veel energie voor nodig, het gaat meer om het cultiveren van aandacht. De manier waarop ik het definieer: “je aandacht richten op het huidige moment, doelbewust en zonder oordeel.” En dan voeg ik er soms aan toe: “… alsof je leven ervan afhangt.” Want, dat is eigenlijk zo. Aandacht is het voertuig waarmee we door het leven navigeren en waardoor we weten wat er eigenlijk echt gebeurt of waardoor we weten dat we niet weten wat er gebeurt. Daardoor vinden we een wijzere houding ten opzichte van de dingen die op dit moment in ons leven plaatsvinden in plaats van overgeleverd te zijn aan onze emotionele reacties en gekke gedachten en angsten etc.  

“Maar waarop richt je je aandacht dan?”, kun je je afvragen. Eigenlijk doet dat er niet toe, het is het aanwezig zijn zelf dat belangrijk is, belangrijker dan hetgene waarop je je aandacht richt. Als je eens nagaat hoeveel aandacht we op wat dan ook richten zul je ontdekken dat onze denkende geest constant aan de gang is, hij zit nooit stil. Dit idee, die mening, deze reactie, we zijn een enorme hoeveelheid van onze tijd kwijt aan het plannen en ons zorgen maken over de toekomst en ook een enorme hoeveelheid van onze tijd bezig met denken aan het verleden. Wie deed wat tegen wie en waarom ging het nou zo en waarom niet zo. En het huidige moment, het enige moment waarin we ooit zullen leven, waarin we ooit iets kunnen leren, waarin we liefde of emotie kunnen uiten, het enige moment waarin we in ons eigen lichaam kunnen zitten, het enige moment waarin we kunnen horen, zien, ruiken, proeven, voelen, aanraken of communiceren… is nu! En toch wordt het huidige moment compleet platgedrukt tussen onze vooringenomenheid met het verleden en de toekomst. Als we aandacht gaan besteden aan onze eigen geest en lichaam voelt het als het terugwinnen van ons leven.

 Mindfulness is niet een techniek, hoewel er vele manieren zijn om mindfulness te cultiveren. Mindfulness is in werkelijkheid een manier van ‘zijn’. In het lichaam ‘zijn’, in evenwicht zijn met het komen en gaan van de buitenwereld en zelfs het omgaan met de ups en downs van het lichaam zelf, dat natuurlijk soms wonderbaarlijk is, maar soms ook zeer problematisch kan zijn als we met gezondheidsproblemen te maken krijgen. Als we nou toch de capaciteit hebben om aanwezig te zijn, waarom zouden we dat dan niet ontwikkelen?

Een groot deel van onze tijd, denk aan ons onderwijssysteem, worden we getraind om te denken. En denken is natuurlijk prachtig en kan heel krachtig zijn. Sommige van de grootste prestaties van de mens komen voort uit denken, uit fantasie en creativiteit. Maar wat net zo sterk is als de kracht van ons denken is de kracht van ons bewustzijn. We krijgen alleen geen training in het ontwikkelen van ons bewustzijn, maar wel een enorme hoeveelheid training in het ontwikkelen van onze denkende geest. Dus als we aan het eind van een lange dag in bed liggen kunnen we onze eigen gedachten niet eens de baas en kunnen we vaak niet slapen. De gedachten zijn volhardend, ze herhalen zich keer op keer op keer, we proberen ze uit te zetten, maar hoe harder je dat probeert, hoe harder ze terugkomen. Je kunt niet meer slapen, je ontwikkelt een soort chronische bezorgdheid, je kunt depressief raken en verstranden in gedachten als ‘wat is er mis met me’, ‘waarom vinden mensen me niet leuk meer’, ‘waarom keek ze niet naar me’, ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘ik ben te oud’, ‘mijn leven gaat alleem maar achteruit’ en al die dingen zijn alleen maar gedachten. Maar meestal denken we dat het waarheden zijn.

Wat mindfulness doet is het omarmen van de realiteit van onze geest, ons hart, ons lichaam en onze relatie met de buitenwereld. Het geeft ons nieuwe vormen van vrijheid om te navigeren door de ins en outs en ups en downs van ons leven, onze relaties met anderen, onze verlangens, onze angsten en, misschien wel het meest fundamentele, ons lichaam. De meesten van ons willen niets met het lichaam te maken hebben, behalve onder hele speciale omstandigheden als we ineens merken ‘wow, dat zijn heerlijke fysieke sensaties!’, maar het grootste deel van de tijd zitten we eigenlijk in ons hoofd. Denken, denken, denken, denken. En door zoveel van onze eigen gedachten te geloven komen we in een veel nauwer gebied terecht dan wat in werkelijkheid mogelijk is waar het onze ervaringen als mens betreft.

Close Menu
×
×

Cart